Autoverzekering

Een auto moet altijd verzekerd worden. Er bestaan globaal drie soorten dekkingen. Dit zijn de ‘WA’, ‘Beperkt casco’ en ‘Volledig casco’ dekking.

Aanvraag offerte autoverzekering

WA

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en is dan ook wettelijk verplicht. Deze dekking dekt alle schade die een tegenpartij opgelopen heeft als u aansprakelijk wordt gesteld bij een aanrijding of ongeval. Uw eigen schade is hierbij niet gedekt.

Beperkt casco

Bij beperkt casco is de auto naast de WA-dekking verzekerd tegen schade door brand en diefstal. Vaak ook tegen storm, hagel, ruitbreuk, joyriding en loslopende dieren. Bij een gebeurtenis, keert de verzekeringsmaatschappij echter niet meer uit dan de dagwaarde van de auto. Er zijn beperkt casco verzekeringen die de auto de eerste jaren tegen nieuwwaarde verzekeren. Deze dekking is interessant voor auto’s die niet ouder zijn dan ongeveer 10 jaar.

Volledig casco

Bij volledig casco is de auto verzekerd tegen alle gebeurtenissen. Ook hierbij geldt dat als de dagwaarde van de auto lager is dan het schadebedrag u de dagwaarde krijgt uitgekeerd. Er zijn volledig casco verzekeringen die de auto de eerste jaren tegen nieuwwaarde verzekeren. De auto moet dan wel nieuw gekocht zijn. De volledige casco dekking is vooral geschikt voor auto’s die niet ouder zijn dan ongeveer 6 jaar.

Naast de bovengenoemde dekkingen zijn er nog andere aanvullende dekkingen die u af kunt sluiten:

 • Ongevallen inzittenden
  De inzittenden zijn verzekerd bij overlijden of blijvende invaliditeit. De verzekering keert dan meestal een vast bedrag uit. Het maakt niet uit of de bestuurder schuldig is bij het ongeval.
 • Schade inzittenden
  De inzittenden zijn verzekerd tegen schade die is opgelopen door een aanrijding. Dit kan materiële schade (kleding) of immateriële schade (lichamelijk/psychisch letsel) zijn.
 • Rechtsbijstand
  Bij gebeurtenissen, zoals een aanrijding, kunt u juridisch advies of rechtshulp krijgen.
 • Hulpverlening buitenland
  Met hulpverlening buitenland ontvangt u hulp bij pech onderweg in het buitenland.
 • Woonplaatsservice
  Met de woonplaatsservice heeft u recht op hulp als u pech krijgt met uw auto in uw eigen woonplaats.

Premie

De premie van een WA-verzekering wordt vastgesteld aan de hand van de leeftijd van de bestuurder die het voertuig het meest gebruikt, het gewicht van de auto, het aantal kilometers per jaar en vaak ook de regio. De premie voor beperkt casco wordt vastgesteld aan de hand van de dagwaarde. De premie voor ‘volledig casco’ wordt berekend over de nieuwwaarde. De premie is mede afhankelijk de uiteindelijke gekozen dekking, het merk en type van de auto en van het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd.

Schadevrije jaren

Voor elk jaar dat u als verzekerde schadevrij rijdt (of bij uw verzekeraar geen schade indient) bouwt u één schadevrij jaar op. Schadevrije jaren bieden een korting op de premie. Hoe meer schadevrije jaren hoe hoger de korting. Na het indienen van een schade valt u meestal meerdere schadevrije jaren tegelijk terug.  Ook is het mogelijk om verder dan nul schadevrije jaren terug te vallen. Het aantal jaren onder nul worden dan minjaren genoemd. Hierdoor ontvangt u geen korting meer, maar betaalt u een toeslag op de premie. Hoeveel de korting of toeslag is, wordt bepaald door een zogenaamde bonus/malusladder. Deze bonus/malusladder is per verzekeraar verschillend.

Wilt u meer weten over een autoverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kunt u altijd bij ons binnenlopen voor een oriënterend adviesgesprek.